Lage rugklachten

Lage rugklachten behoren in Nederland tot een van de meest voorkomende klachten. Ongeveer tachtig procent van de Nederlanders heeft wel eens last gehad van lage rugklachten. In de meeste gevallen gaat de pijn binnen drie maanden over. Duren de klachten echter langer dan spreekt men over chronische lage rugklachten. Deze groep cliënten vormt in Nederland een groot maatschappelijk probleem.

Diagnose lage rugklachten

Onder aspecifieke lage rugklachten vallen ook de volgende “diagnoses”:
• Lumbago; pijn- en stijfheidklachten in het onderste gedeelte van de rug
• Spit; pijn- en stijfheidklachten zijn in het onderste gedeelte van de rug met eventueel uitstraling naar de billen en liezen. Soms is er ook sprake van uitstraling in de bovenbenen.
• Ischias; alleen pijnklachten in het verloop van de nervus ischiadicus (de grote beenzenuw)
• Versleten tussenwervelschijven. Versleten tussenwervelschijven is op zich wel een medische diagnose. Uit onderzoek is alleen gebleken dat een groot percentage van de mensen boven de dertig versleten tussenwervelschijven heeft.

Wat zijn de oorzaken?

Voor de aspecifieke lage rugklachten is geen medische oorzaak aan te wijzen. In de meeste gevallen ontstaan deze rugklachten door een combinatie van lifestyle, beweegnorm, fitnorm, belasting versus belastbaarheid en onvoldoende controle van de stabilisatie wervelkolom. Vaak zijn verkeerde houding en of bewegingen de oorzaak van de lage rugklachten. Deze verkeerde houding gaat vaak samen met een verhoogde spierspanning. Ook kan het zijn dat vrouwen een verkeerde manier van bewegen hebt aangeleerd. Zo kan het zijn vrouwen in zijn dagelijks werk een verkeerde tilt techniek gebruikt en zo haar rug verkeerd belast.

Behandeling lage rugklachten

Wil jij een behandeling tegen je lage rugklachten? Maak dan een afspraak bij De beautyspecialist.

Maak direct een afspraak >